aLYa hUsNa'S fOtoPaGe

By: Ummi Alya Husna

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 6-Oct-2008 07:31 Email | Share | | Bookmark
Salam Lebaran 1429H



1 SYAWAL 1429 | 1 OKTOBER 2008 | RABU

Salam Aidilfitri ..
Ketemu kembali dalam dunia foto cyber yer.. Alhamdulillah, 1 Syawal telahpun berlalu, disambut secara sederhana & ala kadar saja. Tahun ni, kami bertiga menyambut kehadiran 1 syawal bersama family sebelah abah kat kemaman. Cam tahun2 seblomnyer, sudah menjadi juadah wajib pagi raya, tok cik akan wat sate ngan nasi dagang.. .Sedap, puas ati pulun sate manyak2 sementara duk nunggu sedara mara datang berkumpul. Suasana raya makin happening pabila Alya Husna ngan sepupu yang sebaya dengannya, Anis Nazirah berebut belon + mainan ... Adush.., poning kepala duk dengar memasing teriak. Dahle mood Alya Husna x brape elok pasal x cukup tido. Mane taknye, malam raye ..dua banak tu sebok bakar sate sampai kul 2 pagi..Neway, mekaceh to my dear ‘Laling’ yang tak jemu melayan karenah anaknye yang sorang tu.. Tak larat la umminyer... Selepas sessi ziarah- menziarahi kaum kuarga terdekat, kami pun bertolak balik ke Kuala Terengganu tuk collect duit raye seterusnya...




2 SYAWAL 1429 | 2 OKTOBER 2008 | KHAMIS

Xtvt ari ni mengunjungi umah sedara mara terdekat yg blom jumpe lagi .. . Ni xtvt wajib taw, bukannya senang nak jumpe sepupu- sepapat yang kije @ belajar jauh2 nih. Nile masanye... Walaupun terpaksa rushed dari satu umah ke satu umah tetapi 'hasilnya' cukup berbaloi le.. . Hehehe, time ni rasenye nak banak ramai2.. , baru la balik modal kan.. . Biasa la, setahun sekali.. Kemudian, berangkat pi umah moyang Husna lak psl raya pertama x sempat pi..Kat sana, kitorang tour lak umah sedara mara yang kawasan sewaktu dengannya. Selesai je, gerak lak ke rumah kawan cik abe, pengantin baru kat Wakaf Tengah. Langkah kiri, orang yang nak ketemu dah pi beraya pasal kitorang terperangkap dlm 'jem' lebihkurang 1jam ++ yang biasanya 30 minit je perjalanan.. .. Aduish, gitule kalo hari raye. Dahle perot lapo, ingatkan leh r makan nasi dagang ke, nasi minyak ke, sate ke.. , trus pekena pizza hut je la. Cam itik pulang petang kitorang ari tu,...kenyang ngan spagetti je- cam omputes!!




3 SYAWAL 1429 | 3 OKTOBER 2008 | JUMAAT

Pepagi ari, ummi dah ke paso..beli bahan2 tuk wat soto- request dari Achik yang tengah struggle gilos nak SPM tak lame lagik.. Belum pun sempat merasa sotonye, dapat lak kol dari geng lame, suh datang umahnye. Ni kes die bengang psl x leh jalan beraya, ketenya wat hal. By hook or by crook kena pegi gak pasal awal2 lagi die dah sound x nak kawan lagi kalo x datang ari tu... ..huhuhuhu.. . Langkah kanan, kat umahnye kitorang pekena nasik minyak... X lama lepak sana kitorang pun angkat kaki **(cam pacat la - pah kenyang lari . ) + kot sangkut ngan jamn. Sebenarnya, Abah Husna ada agenda lain.. Pah Solat Jumaat, kitorang pegi umah Tok Su lagi. Abahnya gian nak ngail lak... . Adush. Maka, jadual raya kami stop kat situ jer.. . Raye ke-4 pun same, malah gian ngail makin menjadi2 lak bile kawannya, Uncle Pyan datang umah.Ni pun tengah kemaruk agi nih, same naik ngan pok su ..



Bagi mereka yg tak kenal meriam buluh, gitu le rupenye.. . Ummi shoot kat umah Tok Su, Pak Su Zuhil nye kije..



Ni award yang Yana bagi. Mekaceh ya!.. . Sekarang ni Yana dah bukak kedai online lak, sape2 yang berminat esp. legging budak2 leh la ke ---> http://manjakusayangcollection.blogspot.com



Tuesday, 23-Sep-2008 02:44 Email | Share | | Bookmark
Menjelang hari raya...



PERSIAPAN RAYA
yeyey, tinggal seminggu lagi ye kite nak beraya.. . Golongan paling sibuk mak bapak budak, mana nak sediakan baju baru, langsir baru, kusi baru..pendek kata kalo boleh semuanya nak tukar baru, Adusih.. poning2.. .Camner pulak ngan persiapan raye kawan2?. baju raye? kasut raye...hahaha, serba serbi pasal raya la..bajet duit raye tahun ni camner?..up sket dr tahun lepas ye.. . Kue raye tahun ni lak berapa jenis?..uish, harga bahan2 mentah tuk wat kue banyak tul naik.. bajet yang ala2 kadar dah over.. . Bagi Alya Husna n co., semuanya dah tanggung beres. Baju raye n kasut raye dah siap beli seblom tiba bulan Ramadhan lagik. Saje beli awai2 pasal x nak kalut. Most of her raye collections Abahnye yang belikan **selamat duit ummi **. Bab kue raye lak, sib baik angah balik bebaru ni die yang watkan. Husna pun bukan maen same naik nak uli tepung. Sabau je la... Duit raye?..ni yang x sedap dengar ni.. ..bonus pun dah tinggal separuh je lagi.. . Nasib la raya ni setahun sekali, kalo tak pokai le jawabnye..
Neway, pada semua yang kengkawan, semoga selamat dari segala serbi la yer.. ..
opss, lupe...zakat jangan lupe yer ..



Quote:
baju kurungnye blom amek lagi la...


Quote:
Semoga selamat sampai ke destinasi...

Quote:
28/9/2008 *** saya kerja lagi la...
Ni ade sket cite nak share kat kengkawan...

Minggu lepas (21/9/2008 -25/09/2008), kira2 seminggu je lagi nak raye, saya pegi kerja mcm biasa. Perjalanan ke tempat kerja dari rumah lebih kurang 26km sehala. Yang nak citenye, minggu tu banyak btol dugaan musim perayaan gini - kes accident.. . Hari pertama kerja minggu tu, saya terperangkap ngan satu kes accident, kira2 5km je lagi nak sampai tempat kerja. Lori balak ngan kereta. Aduis.. , dahle saya ni jenis darah rendah, mau pitam rasenye.. tengok pada kereta yang berbentuk 'L' tu tak tawle camne keaadaan pemandunya pasal mangsa dah dihantar ke hospital. Dengar2 cite la, kereta tu ikut rapat sangat ngan lori, bile lori bagi isyarat nak berenti dah x dapat nak elak..

kes ke2, selang dua hari je dari kes pertama tadi. accident gak. , tapi kali ni melibatkan kehilangan nyawa (muka depan harian metro,25/9/08). Kejadian berlaku waktu saya nak balik kerja. Tengok pada kesan tempat nahas berlaku, memang dahsyat la. Lebih kurang 4 pasu bunga kat pembahagi jalan tu berterabur hancur, 2 tiang letrik patah... .Daripada cite kawan arwah ade sama office ngan saya, dipercayai keretanya dipandu laju n tayar belakang meletop lalu ilang kawalan... Apepon, moga2 rohnya ditempatkan dikalangan mereka yang soleh..., Amin!

kes 3...huhuhuhu, yang ni memang real punya la... kat depan mata. Alhamdulillah, Syukur yang tak terhingga pada hadrat Ilahi kerana masih panjangkan umur saya dan terselisih dari terlibat ngan kemalangan tu.. Berlaku sari lepas kes 2, hari terakhir kije dalam minggu tu. Berturut2 lak ... Ari tu kitorang balik awal, kul 3.00pm. Saya lak, cam biasa r sambil layan2 lagu raye yang makin kencang berkumandang kat corong2 radio, kira sentimental la.. . X de la laju sangat pasal dah dpt agak jalan makin sebok pasal budak2 skolah dah start cuti raye. kira2 5min. perjalanan, saya tengok la ade sebuah keter tu cam meluru je ke lorong saya. Kat depan saya, jaraknya lebih kurang satu kete ada lori jabatan yang sarat bawak buah melon. Bila nengok je keter tadi cam gitu, saya terus bunyikan hon moga2 lori kan depandapat mengelak & driver keter tadi tersedar..Ya Allah, memang sekelip mata ia berlaku, lori kat depan saya cuba ngelak + keter tagi sempat gak langgar tangki minyak lori tu. Punyalah saya panik sampai x leh nak drive, terus je masuk simpang kat sebelah kiri jalan pasal tengok keter tadi dah berpusing. Tuhan je yang taw perasaan saya masa tu. Nak tolong ke tak.?.. Lori tadi pun dah terbalik di tepi jalan. Mujurlah tika tu ramai yang berenti tolong. Saya lak terpaksa redakan ketakutan seblom terus balik. Mujur gak le sedara saya yang kerja kat situ datang mai. Kawan2 yang sama kerja pun ada. takde la fobia sangat.. Kes ni saya dapat klasifikasikan sebagai kes mengantuk (cam polis lak.. ), oleh yang demikian, sebagai ingatan utk saya dimasa akan datang serta tuk kawan, kalo ngantok tu berehatla sebentar. Dapat melelapkan mata sekejap pun jadilah...Jangan teruskan perjalanan dlm keaadaan mata mengantok, bahaya tu. Walaubagaimanapun, Alhamdulillah saya x mengalami sebarang kecederaan cuma trauma skit je. Difahamkan, pemandu keter tu kritikal gak..
*SEMOGA SEMUANYA SELAMAT TIBA DAN KEMBALI KE DESTINASI YANG DITUJUI, INSYA'ALLAH*



Quote:
Kad raya cyber utk semua..


Salam lebaran..
Ampun dan maaf dipinta sekiranya ada terdapat silap & salah secara tidak sengaja sepanjang mengenali dunia cyber FP ni..


******************************************************************************************************************************
Koleksi kad raye dari kengkawan cyber..Thanks ya...


Quote:
TQVM Nana @ http://syazanaornana.fotopages.com


Quote:
TQVM Liyana @ http://cdyana2001.fotopages.com


Quote:
TQVM Mr. Amin @ http://minmolek77.fotopages.com


Quote:
TQVM Cik Linn @ http://ciklinn.fotopages.com


Quote:
TQVM Kak Nur @ http://nurnaz2001.fotopages.com


Quote:
TQVM E-Marlin @ http://e-marlin.fotopages.com


Quote:
TQVM Iza @ http://Adamdanishhaikal.fotopages.com


Quote:
TQVM Jannah @ http://hafiizh.fotopages.com


Sunday, 14-Sep-2008 01:19 Email | Share | | Bookmark
Dah 14 hari pose daaa...

Salam Semua..
Sedar x sedar dah masuk 2 minggu dah kite semua berposer kan..
Maknanya lagi 2 minggu gak le kite nak sambut hari raye... ..
Camner ngan persiapan kengkawan?. Dah start wat kue raye ke?.
Pose tinggal x lagi..?.

Minggu ni lak ummi Husna bz sket. Study sket sebanyak pasal minggu depan ada exam PTK. Huhuhuhu, harap2 lulus la dengan cemerlang kat aras iv..
Bos cadang2 suh futher study tapi tak taw la.... Duk pikir2 kalo wat pjj makan mase lame gak tu..InsyaÁllah le kalo ade rezeki. Target tahun ni pn nak amik KPSL je dulu...


Suke btol tgk gambo dorang tu...ekekeke... , mimik muka pun same...
Sebab tu ramai yang cakap Husna ni cam muke bapak die je.. ..
Hehehe, gambo 2 banak kena dera + x cukup makan ... .
Kecian.. mmg x cukup makan pun (Husna ler.), Skrg ni sume org berpose maka die pn terbatas gak le nak makan.
Makan biskut ngan vitagen je la... . Alkesahnyer kelmarin si Husna merengek nak ayam KFC. ..
huhuhu.. Masa tu dalam kul 2.00pm. pegi le KFC, sume rangkaian makanan segera tutup lagi ..
Bukak jam 3.00pm, uish..kebulur le camtu. .Tapi dari sudut lain, elok gak, maka ade yang tak pose beli makan kat situ.. .
Last2 pegi beli roti je la..



Tak aci la kan dorang je enterframe...
Gambo ni lapok dah, shoot pun b4 poser. hehehe, gedik santai ngan anak ummi ..
Husna cenggitu la, penakot btol la..hah, dah kena 2 x round baru le duk stabil.
Padahal bukannye pertama kali die naik binatang tu..
bebenornye, ummi pun gayat.., ape ke taknye..tinggi jugak tu..
dah le yang conduct tu budak kecik je..





Sunday, 7-Sep-2008 01:51 Email | Share | | Bookmark
MAHA 2008

MAHA 2008
Ni adelah n3 tertunda seblom poser lagi...x sempat nak update itu ari, so layan je la. Harap2 x basi lagi ekk..
Cite sket pasal MAHA ari tu, kitorang ntah trip ke berapa ntah ke sana..
Kitorang ber-4 pegi ngan kenderaan jabatan so senang skit la nak gerak kat sana.
Kat sana lak, cuaca memang le panas terik psl lokasinya yg. baru, x de lagi pokok2 teduhan..
Pendek kata memang leh demam le kalo bawak budak kecik, kecuali yg dh immune..
Orang beso cam kitorang pun balik dr sana pun leh flu..



Kitorang bertolak dr. tempat bermalam lebih kurang jam 9.00pagi. X nak jam kate drebar.. , so bab parking x de susah...


Bebenornye x larat nak tawaf keliling tapak expo tu...
Pah meronda dewan D, kitorang jelajah plak dewan A ~ Agensi Kerajaan/ kementerian & sewaktu dgnnyer..


Setakat itu ajela cerita pasal MAHA 2008 ni..
***nak surf resepi berbuka laks.. **

Selamat Berpose & Selamat Berbuka..


Tuesday, 2-Sep-2008 00:32 Email | Share | | Bookmark
Salam Ramadhan & Kemerdekaan

BAJET 2009 | 29.08.2008
Pembentangan Bajet 2009 yang bertemakan ‘Kerajaan Prihatin’ menjadi landasan negara bagi terus mengekalkan kesejahteraan dan keharmonian yang telah dicapai sejak 51 tahun merdeka di samping sebagai langkah mengekalkan daya tahan negara dan mengurangkan beban rakyat dalam menangani tekanan ekonomi global.

Antara kandungan dalam Bajet 2009

• Meningkatkan kualiti pendidikan negara dengan Kementerian Pelajaran diberikan RM31 bilion untuk menyediakan pendidikan bagi manfaat 5.8 juta pelajar.
• Menjamin Keselamatan Awam dengan menyediakan RM5.4 bilion bagi meningkatkan keupayaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang akan digunakan untuk membina ibu pejabat, balai dan pondok polis di seluruh negara.
• Memantapkan perkhidmatan kesihatan secara menyeluruh dengan peruntukan sebanyak RM13.7 bilion bagi meningkatkan taraf perkhidmatan yang lebih berkualiti termasuk menaikkan kadar insentif bagi mengekalkan perkhidmatan pakar perubatan sektor awam.
• Menjamin pendapatan melalui kredit Mikro
• Menambahbaik pengangkutan awam dengan peruntukan sebanyak RM35 bilion bermula 2009 hingga 2014
• Membangunkan modal Insan Berkualiti
• Pembayaran bonus kepada kakitangan perkidmatan awam dengan bayaran minimum RM1000 yang dibayar secara dua kali iaitu pada bulan September dan Disember
***Syukur Alhamdulillah, setelah sekian lama duk tunggu akhirnya Pak Lah umum gak wlpn masih ade isu- isu tuntutan CUEPACS yang masih tertunggak. Semoga bonus ni dapat mengurangkan beban perbelanjaan yang ditanggung lebih2 lagi bagi menghadapi musim perayaan dan persekolahan musim depan.***
• Mempergiatkan pembangunan koridor pembangunan di seluruh negara termasuk di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.
• Menjamin kebajikan pekerja
• Meningkatkan program perumahan dengan pengecualian cukai dan duti setem
• Pencen minimum RM720 bagi seramai 75,000 pesara wajib yang berkhidmat sekurang-kurangnya 25 tahun, termasuk penerima pencen terbitan.
• Orang kurang upaya (OKU) yang tidak bekerja, akan diberikan elaun RM150 sebulan manakala elaun murid OKU di sekolah pendidikan khas ditambah daripada RM50 kepada RM150 sebulan.
• Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat akan ditubuhkan di bawah Jabatan Perdana Menteri, untuk merancang, mengintegrasi, mengawal selia dan memajukan sistem pengangkutan awam,

TAHLIL ARWAH | 29.08.2008
Sempena menyambut bulan yang Mulia, penuh Keberkatan.. kitorang anak banak, kaum kerabat sepakat la wat makan skit2 dan tahlil arwah tok- nenek bagi yang telah tiada. Lagipun dah lame rasenye tak berkumpul ramai2 wat kenduri cenggitu. Al- Fatihah untuk Allahyarham Endut bin Embong & Allahyarhamah Minah binti Abu Bakar. Semoga Rohnya dicucuri rahmat serta ditempatkan dikalangan mereka yang beriman, Amin...



SALAM KEMERDEKAAN YANG KE-51 | 31.08.2008
Selamat Menyambut Kemerdekaan negara kita yang ke -51 ngan temanya "PERPADUAN TERAS KEJAYAAN". Bagi warga negeri Terengganu khususnya, sambutan kemerdekaan kali ni julung2 kalinya disambut secara besar- besaran di Daerah Kemaman. Kitorang pn ade kat Kemaman time countdown tapi x mengikuti sehingga abes acara pasal jalan yang amat teruk sesaknya. Memasing keletihan je, My Hubby baru sampai dr. KL kul 5.00pm & rush balik Kemaman. Husna plak tido. Tapi nampak gak le bunga api detik 12 malam tu. Merdeka, merdeka, merdeka...


Sekadar gambar hiasan (Credit to fotowebs.bernama.com)

SALAM RAMADHAN 1429H | 01.09.2008
Salam Ramadhan untuk semua. Alhamdulillah, akhirnya bulan yang mulia, dinantikan oleh semua Umat Islam telah tiba. Sehari telah pun berlalu, berjaya selesai menunaikan rukun islam yang ke-3 dan berbuka bersama- sama mereka yang tersayang... . Adil la kan, bersahur di Kemaman n berbuka di K.Terengganu wlpn a little bit tired... ..



Quote:
Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadan :
Malam 1 : keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.
Malam 2 : diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).
Malam 3 : berseru Malaikat di bawah �Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.
Malam 4 : memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
Malam 5 : Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.
Malam 6 : Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma'mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.
Malam 7 : Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.
Malam 8 : Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim 'Alaihissalam.
Malam 9 : Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.
Malam 10 : Allah Subhanahuwata'ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.
Malam 11 : Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.
Malam 12 : Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).
Malam 13 : Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.
Malam 14 : datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.
Malam 15 : Semua Malaikat yang menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.
Malam 16 : Allah subhanahuwata'ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.
Malam 17 : Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.
Malam 18 : Seru Malaikat : Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati)
Malam 19 : Allah Subhanahuwata'ala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
Malam 20 : Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.
Malam 21 : Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.
Malam 22 : Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Masyar).
Malam 23 : Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.
Malam 24 : Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud)
Malam 25 : Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.
Malam 26 : Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.
Malam 27 : Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.
Malam 28 : Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.
Malam 29 : Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.
Malam 30 : Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:
"Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama �Al-Kauthar�."

Alhamdulillah, semoga semua yang beragama Islam dpt menunaikan solat Terawih dan mendapat ganjaran drpd Allah swt.



[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net